Благотворителен базар в подкрепа на жени, жертви на домашно насилие

Здравейте приятели, днес отново стартираме седмицата с едно интервю.Този път ще си говорим за нещо сериозно и превърнало се в проблем за много жени, а именно домашното насилие. На гости са ми момичетата, които са представители на общността Mix & Match. Това са Елица Атанасова, Валерия Дончева и Антония Питърс. Съвместно с фондация АМЕ, те стартират една благотворителна кауза в подкрепа на жени, пострадали при домашно насилие.

Здравейте, радвам се, че днес ще си говорим за един толкова сериозен проблем, какъвто е домашното насилие. Кажете ни малко повече за вас. С какво точно се занимава вашата общност и как решихте да я основете?

Mix & Match е общност, създадена с цел да обедини модата и нуждата да имаме гражданска позиция. Също така да помагаме на нуждаещите се жени. От самото създаване, тя седи зад приют за животни Дом Динев, който е главна кауза на групата ни.

Вие от Mix & Match работите съвместно с фондация АМЕ, планирайки инициативи в подкрепа на жени, жертви на домашно насилие. Кой е инициатор на тази кауза?

Биляна Лавчева, която е наш член и фондация АМЕ споделиха с нас идеята си за подобен базар и ние я прегърнахме горещо. В хода на разговорът ни се разбрахме, че заедно можем да направим една чудесна инициатива. Имаме желанието да помагаме на жените и за в бъдеще по начин, който да промени техният живот.

Момичетата, които застават зад благородната кауза

Много жени страдат от домашно насилие. Не говорим само за физически, но и за психически тормоз. Повечето от тях предпочитат да не говорят за това. Не мислите  ли, че по този начин проблемът се задълбочава, когато не му се дава гласност?

Проблемът е толкова наболял и жените живеят в страх. Ако подадат жалба, няма последици за насилникът. Твърдо вярваме, че за това трябва да се говори. Време е да бъдем европейци, не само на хартия. Светът трябва да чуе какво се случва с българската жена, напълно безнаказано.

 

Ще ни разкажете ли повече  за благотворителният базар?

Благотворителният базар ще се проведе на 18 юли. Това е един старт и символично начало на дълго планирана инициатива, в подкрепа на жени, пострадали при домашно насилие.

В какво точно ще се състои самият базар и какво ще се продава?

На благотворителният базар ще се продават изцяло дарени от членовете на Mix & Match неща. Ще има от всичко, като например дрехи, обувки, аксесоари, картини, сладкиши, дизайнерски покривки, ръчно изработени ароматизатори и свещи. Членовете на групата ще изработят и дарят и бижута, специално за каузата. Ще има доста български дизайнери, които ще участват със своите брандове. Ще се включи и солистката на Виолетов генерал, която ще ни подари песен. Ще се предлагат и картини, като една от тях ще бъде на Яхнаджиев, те обаче ще бъдат с твърда цена.

Кой може да присъства на това събитие и къде ще се състои то?

Абсолютно всеки е поканен да присъства ще се проведе в Къщата на София от 12:00 до 19:00 часа. На място всеки, който има желание може да дари средства на фондация АМЕ.

Тази кауза е наистина прекрасна, адмирации за това. За какво ще се използват средствата от благотворителният базар?

Всички средства, събрани на 18 юли ще отидат за нуждите на защитено жилище, което фондация АМЕ подготвя да открие. То вече е реалност, в момента е в процес на ремонт и тече статут. Скоро се надяваме да може да приюти първите нуждаещи се. Ще бъде превърнато в истински дом, отново с помощта и щедрата подкрепа на момичетата от Mix & Match.

Как жените, които имат подобни проблеми, могат да се свържат с вас за съдействие?

Освен защитено жилище, фондацията предлага помощ от психолог, както и юридически консултации и гореща телефонна линия.

 

 

1 коментар за "Благотворителен базар в подкрепа на жени, жертви на домашно насилие"

  1. Таня каза:

    Много интересна статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GiveawayТова е Fashion Guide by Ilyanovdess

Не пропускай този шанс и грабни тази книга безплатно!