Чудните свойства на елдата


Когато заговорим за здравословно хранене, не може да не споменем вкусната елда. Тя е любима на много от нас и е толкова полезна за здравето. Не случайно се нарежда на едно от най- първите места по храни, богати на витамини и минерали. Високото съдържание на протеини и аминокиселини я прави един от най- желаните продукти особено за спортуващите. Околко 100гр. елда, съдържа 15% протеин и 20% аминокиселини.

Елдата е отглеждана в Югоизточна Азия преди около 6000 години. В Русия е наричана гречка, затова някои и до ден днешен и казват елда-гречка. Това толкова полезно растение е много подходящо в борбата  с наднорменото тегло и подобряване на функциите на организма.

Съществуват различни видове елда,  ето три от тях:

– Многогодишна елда

– Обикновена елда

– Татарска елда

В готварството има най-различни рецепти, които може да изпробвате, прибавяйки тази чудна съставка. Едни от най- предпочитани са супите от елда.  Също така може да се използва за гарнитури към различни ястия или за приготвянето на десерти. Нейните благоприятни влияния ни помагат да се преборим със стареенето. Елдата е изключително богата на флавоноиди, които запазват кожата  в добър вид и помагат за бързият растеж на косата.

Също така е много подходяща храна за диабетици, защото в нея се съдържат много малко количество въглехидрати. Затова и хората, които спазват строги хранителни режими и диети доста често я консумират. Освен това, елдата помага за укрепването на мускулите и костите. Има богато съдържание на калций, калий, фосфор , желязо, витамин А, С ,йод и други.

Единствено хората, които имат алергии към зърнени култури, трябва да внимават при консумацията и. Понякога е възможно да причини алергични реакции към по-чувствителните хора.

Въпреки всичко тя си остава едно от  най-ценните храни, които са незаменим източник на полезни вещества.

Изображения в статията:pixabay.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GiveawayТова е Fashion Guide by Ilyanovdess

Не пропускай този шанс и грабни тази книга безплатно!