Д-р Христина Динекова: Поставянето на фасети е решение на различни естетични проблеми.


Скъпи приятели, понеделник е и седмицата тепърва започва. Днес темата ще бъде свързана с нашето здраве или по-точно с грижата за нашата усмивка. Какво трябва да правим и какво не се препоръчва ще разберем от стоматолог Христина Динекова.
Тя е родена в София и завършва успешно висшето си образование в Мюнхен, Германия. След това преценява, че е по-добре да се развива в България и да гради своята кариера тук. Майка е на момиченце, което е на 1 и 9 месеца. И много скоро, отново ще се завърне към професионалната си среда.

Здравей, Хриси благодаря ти за това интервю. Има доста голям читателски интерес, особено от дамите, за това как да поддържаме нашите зъби. Искам първо да те попитам един много често срещан въпрос. Защо все повече хора проявяват интерес към процедурата за избелване на зъбите? Какво е твоето мнение, това мода ли е или е необходимост?

Избелването на зъбите, най-често се прави по желание на пациентите, защото реалните медицински индикации за това  са малко. В последно време действително се наблюдава повишаване на интереса към тази процедура. Според мен тенденцията е свързана със завишените естетически критерий на хората и начинът на живот на съвременното общество.

Колко често можем да избелваме нашите зъби? И дали прекаляването с тази процедура крие рискове?

Колко често могат да бъдат избелвани зъбите е въпрос, който е добре да бъде обсъден индивидуално със специалист, който се грижи за денталното здраве на пациента. Прекалено честото или агресивно избелване, може да има негативни последствия, както върху самите зъби, така и върху меките тъкани в устната кухина.

Кои са подходящите храни, на които е добре да наблегнем, за да имаме хубава усмивка?

Полезни за зъбите са храните, богати на калций и фосфор. Съответно млечните продукти, многото плодове и зеленчуци, както и протеините спадат към диетата, подходяща за здрави зъби. Важно е да се отбележи, че въглехидратите, които съдържат много захари, могат да са предпоставка за образуването на кариеси. Добре е да бъдат консумирани умерено.

Още с поникването на първият зъб, за бебетата и малките деца, също е важно да почистват своите зъбки. Какви пасти са подходящи за тях?

На пазара се предлагат различни бебешки продукти за устната хигиена. Аз бих препоръчала първоначално използване на силиконови накрайници. С появата на първите молари, ( които в млечното съзъбие са четвъртите зъби), тогава вече и четки  с малък размер. Пастите, които са подходящи, са флуоросъдържащите такива. Като  трябва да се внимава концентрацията на флуор в тях да не надвишава 500 ppm(0,05%).

Какви са  грижите, които трябва да полагаме, за да се радваме на красива усмивка?

Към грижите  за здрави и бели зъби, спадат задължително миене с четка и паста,  по два пъти дневно. Както и използването на конец за зъби. Той почиства остатъците от храна и плаката от междузъбните пространства, където четката не достига.

Много хора се интересуват от поставянето на фасети. Кога е наложително да прибегнем до този вид процедура? И от какъв материал е препоръчително да бъдат те?

Поставянето на фасети е решение на различни естетични проблеми, свързани с формата, позицията  или цвета на зъбите. По принцип керамиката е най-добрият материал за фасети. Но в някои случаи се поставят и композитни такива.

Колко често се препоръчва да почистваме зъбният камък? И какво предизвиква натрупването му?

Профилактиката или почистването на зъбният камък, доказано предотвратява нежелани, по-сериозни интервенции. Затова  е  препоръчително е да се прави един – два пъти годишно. Натрупването му е в следствие от  минерализирането или иначе казано втвърдяването на меката плака по зъбите. Въздействието на слюнката и други фактори в устната кухина е естествен процес при всички хора. Може да предизвика възпаление и кървене на венците и да предразположи към образуването на кариес.

Продължавай да бъдеш толкова целеустремена и много професионални успехи ти пожелавам. Какво би казала на нашите читатели?

Живеем в динамичен и забързан свят, в който последните събития внесоха не малка доза страх и смут. Нека бъдем позитивни, отворени към новото и да се стремим да даваме най-доброто от себе си! Пожелавам на всички крепко здраве и повече поводи за усмивки!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GiveawayТова е Fashion Guide by Ilyanovdess

Не пропускай този шанс и грабни тази книга безплатно!