Художникът и гримьор Петра Добревска: Картините ми разказват истории и създават пространства.


Скъпи приятели, знаете , че моя страст са всички  неща, които са ръчно изработени. За мен творците са хората, които изразяват себе си,  чрез нещата, които правят. Днес ще ви представя едно интервю с една прекрасна дама и творец. Това е Петра Добревска, тя е художник и е родена и израснала в Пловдив, където завършва и Художествената гимназия. След това продължава образованието си в Художествената академия Жул Паскин в София с профил живопис при проф. Николай Майсторов. Нейната първа изложба е, когато тя е едва на три годишна възраст. Обича нестандартните неща и начин на представяне на авторските си картини. Има деветнадесет самостоятелни изложби в София, Пловдив, Берлин, Франкфурт.  След това изкарва курс по професионален грим в школата на Светлана Арсова. Друга нейна страст и професия е правенето на бодиарт и изработването на авторски бижута. Одобрена е от  секцията, сред 150 художници и на 26 и 27.09 2020, ще участва в най- голямото изложение на българското изкуство Артко 19 в София.

 

Здравей, Петра много се радвам, че прие моята покана за това интервю. Изключително ми е приятно, когато гледам твоите произведения, които са уникални. Най- напред искам да те попитам какво  за теб е рисуването?

Почти невъзможно е да го формулирам и сложа в рамки, тъй като аз самата съм нестандартна, като художник и творец. Професионален художник съм. Живописта е моята голяма страст и стихия. Имам осемнадесет самостоятелни изложби ,а деветнадесетата, беше през август в Галерия Приморска Палитра. Непосредствено след това имах едно представяне в Созопол, по време на празниците на изкуствата Аполония в Арт Клуб Мишел. Едно уникално място в Стария град с музика на живо и много енергия. Не обичам рамките в изкуството, експериментирам с различни техники, както върху платната си, така и върху тялото. Владея изкуството на рисуване с естествена къна и бодиарт и с удоволствие го практикувам повече от десет години. С лекота преминавам от статичността на платното, върху живото човешко тяло и го превръщам в част от изкуството си. Докато в класическото рисуване, човек може да прекара часове.. понякога дни, изгубвайки себе си в детайли и постоянно надргрждане. С бодиарта- художника  се освобождава от цялата си преднамереност и избухва емоционално, което за женската чувствителност е водещо! Доверявам се на силата на момента и импровизацията и това е живият талант, който ме води през годините! Рисуването е като дишането- част от живота ми светоусещане и начин, по който възприемам света. А вдъхновението е компонент, който превръща една обичайна гледка в нещо магично- картина с послание. Платно, много обичам думата платно, защото самото рисуване е пътуване извън времето.

Нека обърнем внимание и на новият цикъл от картини, които сега завършваш. Това е проектът  “Сетивата се пробуждат”. Защо реши да се казва така?

Това всъщност е едно от заглавията на моята картина, което обобщи и даде светлина на целият цикъл картини. Те са рисувани, сред природата, която за мен е източник на вдъхновение и непрекъсващ извор. Там са отговорите и на съвремието ни- вирусите, дисхармонията…пандемичната обстановка, която ни постави всички в особена ситуация и социалната изолация. В същото време вярвам, че всяка една криза е и нова възможност. Много хора потърсиха убежище в изкуството. Имам  много фенове и ценители, които ме подкрепиха и закупиха мои творби, както по време на изолацията, така и след това. Това е голям стимул за всеки творец. Овладяването и развитието на сетивата ни е висша цел! Сетивата на тялото, те са базисни. Имаме разбира се и духовни сетива, натам водят и платната ми! Дванадесет сетива, които стимулирайки и развивайки ги, можем да подобрим качеството на живот. Сетивото на живота, това е усещането за хармония, осезателното ни сетиво, слуховото, сетивата за движение и за равновесие. Обонянието ни , усещането за вкус, зрителните сетива и тези за топлина, сетивата за речта, за мисленето и най- накрая сетивото на Аза! Човешкото тяло е обект на изследвания и експерименти векове наред, защото в уникално, живо , трептящо и крехко..! Човек може да възприеме 150 цвята, а те могат да влияят на настроенията ни. В крайна сметка цветовете са резултат от играта на светлината и тъмнината. Това са и основните инструменти на един жвописец.

Прекрасната Петра и нейните картини, които докосват душата.

Картините винаги говорят! Ти какво искаш да кажеш на хората с твоите прекрасни картини?

Да спрат да бързат, да спрат с този нестихващ хейт… да се радват на малките неща и красиви моменти, защото те са неповторими. Някак си това консуматорско мислене вече не е на дневен ред, предвид събитията и кризата. Интуитивно обърнах поглед назад или всъщност напред към природата, към нейните естествени закони и ритъм. Картините ми разказват истории, създават пространства и шепнат тихо, а понякога се бунтуват! Надявам се да събудя закърнели сетива, чисто визуално. Надявам се да действат естетически и духовно. Във всяка една има скрито послание и смисъл.

 

Друга твоя голяма страст е гримът, рисуването на татуировки с къна, бодиарт и авторските бижута, които правиш. Откъде черпиш вдъхновение за всичките тези неща?

Професионален художник съм, гримьор съм имам опит, както в класическото гримиране, така и в сценичният, телевизионният и експериментален грим! Гримирала съм за много музикални клипове, арт проекти, известни и интересни личности. Имам свое студио, гримът е прекрасно изкуство. Вдъхновяващо е общуването с различни хора, артисти и творци. Идеите идват и следва реализация, обичам да работя в екип с фотографи, музиканти и танцьори. В крайна сметка синтеза в изкуствата е вълнуващ и прогресивен, а крайният продукт уникален! Имам много съвместни арт проекти, единят от тях е „Deep conversation“. В него заедно с фотографа Владимир Спасов и балерината Jasmine Etiole, излязохме извън рамките на обичайната фотография. Наричам го визуална поезия, защото е съвместно творение и работа, разбира се и удоволствие. Повече визии и инфо, относно грим, рисунки с къна и бодиарт, може да видите на страницата ми: Petra Dobrevska-make up artist.

https://www.facebook.com/originalmakeupbypetra

Част от работният процес на татуировка с къна.

Авторските бижута също работя от много години. Естествените камъни, бижутерската тел и автентичната им техника на изпълнение, ги превръщат в уникален аксесоар за всяка артистична и фриволна дама. Имам много клиентки, които носят с удоволствие бижутата ми. Работя и по поръчка с индивидуален дизайн. Ето отново страницата ми във фейсбук там може да поръчате и разгледате новата есенна колекция:

Petra Jewels:https://www.facebook.com/jewelspetra16

Колко време се изисква да направиш един бодиарт?

Винаги зависи от сложността ,цветността и вида на идеята. Първо го визуализирам, като проект, после правя известни проби. А понякога рисувам директно без предварителен план и в това има голяма доза предизвикателство. След това следва грим, фотосесия и т.н. Изисква време, не е никак лесно, но красотата е видима и е радост за сетивата. Денят минава неусетно в едно такова креативно занимание.

Къде нашите читатели могат да открият твоите картини?

Картините ми могат да бъдат видяни наживо в ателието ми. Страницата ми за изкуство във фейсбук е: Petra Paint. Има албуми по теми и най- новите ми платна.

https://www.facebook.com/petrapaint

Могат да се поръчват, доставката им става с Еконт или Спиди. Също така участвам регулярно в арт събития на: Базар на изкуствата и занаятите:

https://www.facebook.com/BazarNaIzkustvat

Като всеки път представям най- новите си платна. Мои картини по- малки формати, както и бижута. Може да ги видите в София ул.” Юрий Венелин”20 в Листопадна арт галерия.

https://www.facebook.com/artbazarHarizma

Сега стартирам и събитията в тази галерия- “Рисувай с мен”. Може да следите всичко на страницата ми за изкуство:

https://www.facebook.com/petrapaint

Там отразявам новите събития и оттам може да се запишете и резервирате място, както и да ми се обадите по телефона: 0899135582. В страницата картините могат да се поръчат и закупуват с доставка до офис на Еконт или до адрес. Някои картини са с фиксирани цени, а други са по договаряне. Това е жест за клиента, така работя от март месец, предвид обстановката. Отскоро имам и нов сайт:http://www.artbypetra.eu/

От там също може да си закупите картините ми  и да следите изкуството ми. Имам и международно участие в онлайн музей на изкуствата World Virtual Museum.

https://www.facebook.com/worldvirtualmuseumcom

Може да ме последователи и в инстаграм:

https://www.instagram.com/petradobrevska/


Споделям авторските си картини в следните групи във фейсбук:

Купи изкуство, подкрепи художник

Art Professor

Хендмейд България

Палитра от изкуства и български художници

За авторските бижута, както споменахме по- горе , може да последвате страницата ми във фейсбук:

https://www.facebook.com/jewelspetra16

От там също могат да бъдат закупени, като ги поръчате онлайн на лични съобщения. На живо е събитието на Базар на изкуствата и занаятите, които са регулярни.Може да следите и профилът ми във фейсбук Petra Dobrevska:

https://www.facebook.com/petra.dobrevska/

Там споделям всичко , свързано с творческите ми проекти и изяви.

Авторските бижута, които са подходящи за всяка дама.

Бъди винаги толкова мотивирана и не спирай да твориш красота! Ти какво искаш да кажеш на нашите читатели?

Желая им вдъхновение и здраве! Силата и светлината да е с тях! Да запазят положителната си настройка и поглед, към света, защото всяка криза носи и нови възможности за развитие!

 

 

1 коментар за "Художникът и гримьор Петра Добревска: Картините ми разказват истории и създават пространства."

  1. Танятаня каза:

    Обожавам да гледам картини, а тези са уникални.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GiveawayТова е Fashion Guide by Ilyanovdess

Не пропускай този шанс и грабни тази книга безплатно!