Как да запазим дрехите си по- дълго време в добър вид? Правилното пране е от голяма важност.


Една от най- честите и неприятни домакински задачи е прането. То е неизбежно особено при многочлените семейства. Ако имате деца, домашни любимци или работите някъде навън ежедневното пране е задължително.

Наред с това идва и въпросът как да перем правилно? И дали не допускаме някакви грешки, когато използваме пералнята? За да запазите тъканите  на дрехите дълго време в добър вид се изисква да спазвате някои правила.

Не е достатъчно само да оставите мръсните дрехи да се перат на високи градуси. Има няколко важни стъпки, които трябва да следвате, за да не съсипете материите.

1. Първо сортирайте всички дрехи по цвят. Трябва да имате прах за бяло, черно и цветно пране. Задължително сложете и омекотител, защото само така те ще запазят своята мекота.

2. Ако току що сте си купили нова дреха не я оставяйте с останалите, преди да сте се убедили, че тя няма да ги оцвети. В противен случай ще съсипете цялото пране. Особено на  светлите дрехи ще личи най- много, защото те ще бъдат оцветени.

3. Не перете вълната толкова често или поне не го правете след всяко обличане. Има специални програми и препарати, които ще запазят вашите пуловери, шалове шапки и ръкавици. Не е нужно дори да ги изпирате на ръка.

4. Не слагайте прекалено много прах и не препълвайте пералнята с повече дрехи от показаното. В случай, че го направите прането ви няма да бъде добре изпрано и ще личат следи от прах. Това само усложнява вашата работа и губите време.

4. Внимавайте с  фините материи, като дантела, сатен, различни, камъни и бродерии. За тях се  изисква специална програма. Не ги слагайте никога на повече от 30 градуса. Дори и програмата за ръчно пране е подходящ вариант.

5. Прекалено високите градуси унищожават бързо вашите дрехи. Доказано е, че ако ги изпирате на 30-40 градуса и след това ги гладите всички вируси и бактерй умират. Не е нужно да губите време с дълги програми и високи градуси, това само ще ги съсипе. С изключение на тези, на които е отбелязано, че могат да се перат при висока температура. Не забравяйте да почиствате периодично вашата пералнята, за да удължите живота и.

Изображения:pixabay.com

 

GiveawayТова е Fashion Guide by Ilyanovdess

Не пропускай този шанс и грабни тази книга безплатно!