Моето пътуване до Истанбул

Здравейте скъпи приятели, днес е неделя и ми се иска да си почина още малко знаете, че съм затрупана с доста работа напоследък.В днешния блог бих искала и да ви споделя моите впечатления от една прекрасна дестинация, а именно Истанбул.Този многомилионен град,тази ориенталска атмосфера,многото тълпи от туристи невероятно е.Винаги съм си мечтала да живея там,наистина се влюбих в този град.

Първото,което ще ви направи впечатление още със слизането от самолета е топлият въздух и милите хора.Наистина там ще се чувствате истински уважавани,като личности и туристи.Ако нещо не ви е ясно или искате да отидете някъде, винаги има кой да попитате.Почти всички там знаят английски,немски и други езици така, че без проблем ще се оправите.

Хотелите са уникални,независимо колко звезди са,нивото им е много високо.Персоналът е изключително любезен и 24 часа на ваше разположение.Страхотната храна в заведенията, която задължително трябва да опитате.Там много се набляга на месото,дюнерите,бюрека,баклавите , имат прекрасни сладкарници. Всичко е много вкусно едни от по-известните специалитети, на които ви препоръчвам да наблегнете,ако отидете там са:Адана кебап, пиде ,лахмаджун,карниара, кюнефе още много други.Задължително със стъпването ви там навсякъде по заведенията ще забележите традиционния турски чай.Това е много типично за тях и дори в повечето ресторанти и кафета след вечерята го поднасят, като комплимент  към клиентите.Турското кафе също е емблематично с него посрещат гостите си.То се сервира  в едни малки чашки, ръчно изработени от порцелан.Вкусът му е превъзходен, не се стърпях и си взех няколко пакета кафе за мен и мои близки приятели.

Истанбул както знаете е огромен град,там дистанциите са дълги така, че се пригответе за много ходене.Като туристи може да си наемете кола или такси, за да се придвижвате безпроблемно.Внимание обръщам на трафика там,наистина е пълно с коли,клаксони се чуват постоянно и има страшно много задръствания. Общо взето кипи  бурен живот.Едно много любимо мое нещо беше езанът,който се чуваше от джамиите.Не можете да си представите колко е вдъхновяващо всичко това .С  думи няма как  да се опише,  трябва да го изживеете за да разберете.

Къде да отидете и какви места да посетите,когато сте в Истанбул?Аз лично много харесах двореца Топкапъ, там сякаш се пренасяш в друг свят.Водохранилещето Йеребатан,това е едно подземие с римски колони.Катедралата “Св.София”,там беше наистина незабравимо, пълно с хора от цял свят.Летният дворец Долма Бахче е задължителна забележителност,която трябва да се види.

Разходките с кораб по Босфора бяха много вълнуващи. Не ми се слизаше от там,да си призная честно. Виждаше се абсолютно всичко, моста,колите,наистина беше зашеметяващо .Общо взето има много паметници и джамии,които е добре да посетите.Кулата Галата също е уникално място,където с асансьор може да се изкачите и да видите панорамата на целия град.Желязната църква Св.Стефан,археологическият музей на Истанбул и още много други какви ли не забележителности е хубаво да разгледате.

Известният площад Таксим е интересно място там може и да се загубите сред тълпите от хора.Но пък ако сте решили да ходите на шопинг това е правилното място. По-големите магазини са точно там и можете да намерите всичко. Имат и пазари за най- различни неща,било то храна,подправки,платове,килими различни сувенири,които са ръчно изработени.Отделно един от най-големите молове -Истиние парк,също е уникално място за пазаруване.Огромен е вътре  има кина,заведения магазини,абсолютно всичко.Там е едно от най-известните заведения в цял Истанбул,  казва се Маса. Много ми хареса,всичко беше на много добро ниво,като обслужване и персонал, останах впечатлена .Определено това е място за ценители.

Ако искате да излезнете някъде на вечеря или на бар едно от най -хубавите места е Бебек.Това е кварталът на богатите.Там със сигурност ще срещнете някои от техните известни личности.Наистина е много красиво,кокетна обстановка и хубави хора,разбира се по-малко туристи.Заслужава си да отскочите и до там.Няма да споменавам,че всичките заведения са ултра луксозни,вие сами ще се убедите.

Имаше само  едно място,което на мен лично   не ми хареса,така наречената търговска улица Капалъ чаршия.Много шум,навалица,ако трябва да съм честна,не бих отишла там.Но разбира се това си е мое собствено мнение.Там също можете да намерите абсолютно всичко.

Друго интересно място беше Балък екмек. Техните типични сандвичи с риба,която  ловят на място и я приготвят пред вас.Дори ресторантите им са самите лодки.Много е хубаво и си струва да опитате.Както и всичко друго от тяхната местна кухня.За сладкарници споменах вече, те са двуетажни, пълни с какви ли не разновидности на сладки и торти.Климатът е предимно топъл,аз уцелих хубаво време въпреки, че беше още началото на пролетта.

Има много райски кътчета по земята ,затова човек е хубаво да види и да се докосне до различни култури и хора.Светът е шарен на едни им харесва едно на други друго.Но имате ли възможност поне веднъж да посетите Истанбул, това ще ви остане незабравим спомен за цял живот.Пожелавам ви лек и спокоен ден!

 

 

                                                 Изображения в статията от :pixabay

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GiveawayТова е Fashion Guide by Ilyanovdess

Не пропускай този шанс и грабни тази книга безплатно!