Моята трудна битка с цигарите.Как те повлияха на мен?


Здравейте,уикенда започна! Нека да бъде много спокоен и релаксиращ за всички нас.Да се докоснем до природата.Да правим нашите любими хобита.И да сме  заобиколени от любимите си хора.
Преди да започна искам да поздравя рожденниците!!!Наши читатели на блога, Иванка Йорданова и Мартин Петров.
Да им пожелая много здраве и само хубави моменти!Весел празник!

Днес в блога бих искала да ви споделя една, друга, моя лична история. Цигарите!Кофти нещо нали?..Бих казала, че те са нещо подобно на отрова.Която допускаме сами в нашето тяло.Супер нелогично звучи не мислите ли?Знаем,че това е така,но продължаваме да го правим.Факт!
Аз бях пушач дълго време, около 15 години.И след като ги спрях,осъзнах колко много съм загубила.Тогава започнах да реализирам каква огромна грешка съм допуснала.Най-вече,спрямо мен самата.Защо толкова време съм се оставила зависима от тях?Как не съм предприела,някакви мерки по-рано?

Много страстни пушачи ще ме нападнат сега. Но смятам, че когато спреш със цигарите, тогава можеш да изразиш мнение по-въпроса.Трябва да си бил и от двете страни,за да имаш база за сравнение. Имам познати,които пушат от дълги години и за тях цигарите са  нещо величествено. Аз съм ги питала:”Добре де ти като не се чувстваш добре, защо не спреш?”И отговора,който получавам винаги е дежурния,за всеки един пушач:”Ами немога да ги спра.Свикнал/а съм с тях”..или другия отговор,който много ме удивява е:”Аз пуша по малко,спокойно”…
Всъщност дали се пуши много или малко,няма такова значение.Важното е, че го правят другото са само оправдания.
Всеки има право на свое собствено мнение.Аз открих моето и бих искала да го предам на много млади хора.Има доста младежи, които следят блога и смятам,че това ще бъде много полезно за тях.

Както ви казах аз от ученичка започнах да пуша. Всеки млад човек иска да пробваш нещо ново.Интересно ми беше.А и ако не пушиш не си модерен.Тогава много актуално беше някой,който вече пуши, да даде цигара на другия.
И така се образуваше една групичка от пушачи.
Криехме се разбира се,но всъщност си беше обществена тайна.
След това започнах да си купувам. Първата кутия,след нея втората….

Най-накрая всеки ден от две, станаха десет цигари за деня.Но бях малка и въобще не се замислях за нищо. Особено с кафе или в компания си отиваше цяла кутия.Това продължи  дълго време.
Как реших да ги спра?Незнам, това немога да ви отговоря.Немога да го обясня и на мен самата.

Случи се така,че аз последната половин година, преди да ги спра,се чувствах странно .Пушех само с кафето сутрин и то по навик.Дори не ми се пушеше.Правех го насила.Явно организма ми се беше пренаситил от никотина.Най-странното е, че ми ставаше зле, когато някой запалеше около мен.
Казах си щом вече  пуша с нежелание,по-добре да ги спра напълно.
И точно така направих, отведнъж ги спрях.Повтарях си наум :”Това беше,не ми се пуши повече!Аз нямам тази необходимост,дори цигарите ме дразнят!”

Малко след това и тялото ми се отблагодари.Нямах вече това задъхване,при тренировка.Не кашлях,както преди.Чувствах се много бодра и силна.Кожата ми придоби друг вид.Самото ми лице, изглеждаше по-добре.Освен това,вече можех да си поема въздух и да дишам дълбоко.Дрехите ми, косата ми не миришеха на цигари.
Радвам се, че вече има и специални зони, само за пушачи.Така,когато съм на заведение,не ми се налага да вдишвам цигарения дим.Вкъщи,като дойдат гости и поискат да запалят цигара,директно ги изпращам на балкона.Не само,защото не ми е приятна миризмата,а и мебелите и стените се съсипват.

Това е ме правеше щастлива.Аз направих нещо, което много хора немогат цял живот да направят.Те пробват всякакви варианти.Знаете има какви ли не неща на пазара,за спиране на тютюнопушенето. Според мен се изисква желязна воля.Умопомрачителна дисциплина,за да се справите.Ако сега мога да върна времето назад,не бих започнала да пуша за нищо на света.

Много хора,спирайки ги започват да трупат килограми.И затова пак започват отново.Както знаем цигарите забързват метаболизма.
Те влияят лошо не само на белите дробове, а и на целия организъм.Всички сериозни заболявания, донякъде са предшествани от тях.Например,рак,сърдечни проблеми,инфаркт,високо кръвно и други.
Много хора,когато са изнервени палят цигара.Както споменах и в предната си  статия.Цигарите не са решение за справяне със стреса и напрежението.
Има един интересен факт,казват че като пушим,огладняваме по-бавно.Аз лично да ви кажа, при мен това не работеше.Така, че не вярвам да е така.

Всеки е свободен да живее,както намери за добре.
Аз отговарям за себе си и свето здраве.Смятам,че с годините човек се променя и уляга.Дава си сметка за много грешки,които е допускал.И запомнете никога не е късно да се променим,стига да го поискаме.Не коства много, само малко повече хъс.Благодаря ви, че бяхме заедно!Позитивен ден ви пожелавам!🙂🙂

изображения в статията от pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GiveawayТова е Fashion Guide by Ilyanovdess

Не пропускай този шанс и грабни тази книга безплатно!