Най- любимите неща,които българина обича да си хапва.

Здравейте приятели, ето че седмицата върви към своя край.Вчерашната тема развълнува много дами,които след това ми писаха.Статията им е харесала много и ме помолиха  да напиша още нещо, относно грижата за косата.Разбира се ,че това ще стане в някой от следващите блогове.Днес искам да си поговорим за нашата прекрасна българска кухня и най-отличителните ястия и подправки в нея.

Където и да съм ходила по света оставам с впечатлението, че българинът е ценител на хубавата храна.Имаме толкова много вкусни неща,които в делник или празник ние винаги слагаме на трапезата си.Нашите традиции,обичаи и манталитет са невероятни.Ние сме народ, който обича да се весели и празнува.Няма нещо, което да сломи българина и той не се предава никога.Освен, че имаме страхотно чувство за хумор, всички ние винаги сме готови да си помогнем,да сме задружни и да ценим нашата традиция.
Толкова е хубаво,че децата ни от малки са закърмени с нашия фолклор и ценности.Няма човек, който да не знае легендарното стихотворение на Иван Вазов „Аз съм българче“.

Нашите  прекрасни  природни богатства, красивите гори и планини,любимото ни море.Нашата писменост, химна,прекрасният ни флаг,обичам всичко.Трябва да се гордеем с нашата родина.Смятам,че в българската кухня има много ястия,които ги няма никъде другаде по света.Те са  се превърнали в етикет за на самите.Нещо, като отличителна черта, което ни прави още по -интересни, като народ.Подправките,вкусовете, начина на приготвяне във всички тях се крие една магия.Ето кои са  най-традиционните  и най-любимите  неща в нашата кухня.

1.Баницата.

Да,любимата ни баница,имаше  вече статия за нея.На всеки празник било той сватба,кръщене,рожден ден,баницата е задължителна.За новогодишната баница с късмети да не говорим,тя е едно от най-важните неща на трапезата в този ден.Аз много се вълнувам,като я правя, особено когато редя малките късметчета.Чувството е уникално!Няма магазин,в който да не намерите готова баница или продукти за нея.Дори и в най- малките селца,които са откъснати от света,ще ги откриете..Имам чувството,че ако някой чужденец е бил в България и не е хапнал баница,това означава че напразно е идвал.Толкова е вкусна,че малки и големи я обичат.Рецептата се предава от поколения на поколения. Всички ние я знаем от нашите прабаби.

2.Шопската салата.

Разбира се без шопска салата не се сяда на маса,тя целогодишно се консумира.Във всеки български ресторант тя е задължителна и на първо място в менюто.С повод и без повод,за празник и делник шопската салата присъства винаги на нашата трапеза.Започва се с нея, след това са другите ястия.Този толкова хубав микс от вкусни, сочни, български домати.Краставиците,които много обичаме и вкусното сирене,никой неможе да им устои.Аз много обичам да я правя, слагам и черни маслини,овкусявам я и се получава чудесно.Досега не съм чувала, някой да не обича да хапва шопска салата.

3.Лютеницата.

Спомняте ли си вашето детство, хванали по една филия намазана с лютеница?Незабравими моменти нали?Не можем без вкусната лютеница,тя е също е традиционна за българската кухня.Присъства,като гарнитура към най-различни менюта.Нашите баби я приготвят по специална рецепта и става невероятна.Продава се и готова,също е изключително вкусна.И нея можете да я откриете само в България.

4.Шарената сол.

И тук няма да изненадам никого,разбира се, че и без шарена сол не сядаме на масата.Една от най-големите български традиции е посрещане на гостите с хляб и сол.Специалната смесица от сминдух, чубрица,червен пипер,сол,мащерка и риган са истинско чудо.Придават невероятен аромат и вкус на всичко,към което ги прибавим.Тя е много здравословна подправка. Много хора си я правят сами вкъщи,като смесват всичко и се получава  много добре.Излишно е да споменавам,че и шарената сол може да я намерите  навсякъде.Съществува в различни разфасовки, някои от които са под формата на сувенири.Това може да се чудесен подарък за някой чужденец например.Дори би стояло красиво и в собствената ви кухня.
И така това бяха едни от най-традиционните неща в българската кухня.Съществуват още много, но тези са най-предпочитани.Както казах по-горе те са най- емблематични за българския народ.Винаги ще останат вкусотиите,с които можем да се гордеем пред света.
Очаквам вашите идеи за готварски рецепти.Споделете какво обичате да си хапвате и какво предпочитате.Нека днешния ден да бъде изпълнен с много положителни емоции за вас очаквам ви и утре.🙂🙂🙂

2 коментара за "Най- любимите неща,които българина обича да си хапва."

  1. Анонимен каза:

    Ние българите сме ,любители и на таратора.Много ми харесва написаното.Пожелавам ти успех и напред!

  2. Анонимен каза:

    Да шопската салата наистина е много вкусна и върви на всичко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *