Шампионката на България по спортни танци Галина Георгиева: Ако има нещо, без което не мога, това е общуването ми с хората!


Скъпи приятели, седмицата започва отново с много красота и позитивизъм. Днешното интервю е с една дама, която е танцов терапевт, хореограф и треньор по латиноамерикански и спортни танци. Тя е завършила Националната спортна академия “Васил Левски” гр. София с профил треньор по спортни танци. Също така  е магистър логопед и психолог. От двадесет години, тя прави хората здрави и щастливи, като съчетава танците с психологията в нейните хореографии и тренировки.  През 2013 г. става шампион на България по спортни танци – клас латиноамерикански танци.Тогава с нейният танцов партньор  Веселин Христакиев, стават тройни шампиони. Само за месец се явяват на три състезания, последното, от които е Международният турнир по спортни танци на световната федерация WSDF INTERNATIONAL. И на  трите  печелят златото, като на последното от тях вземат Купата на България. За мен е удоволствие да ви представя Галина Георгиева.

Здравей Галина, благодаря ти, че намери време за това интервю. Бих искала да те попитам много неща, затова започвам с най-важното какво са за теб танците?

Танците за мен са начин на живот. Ако трябва да отговоря по друг начин, не виждам живота си без тях. Няма друг спорт,  който да дава толкова много, не само грациозна фигура и добро настроение. Те са универсален инструмент за комуникация древен, колкото самото човечество. Затова още от древността, хората с танцови умения, са се считали за хора с добро възпитание и от аристократична прослойка. Танците развиват не само физиката, но учат на култура, социални умения и придават увереност и уважение. Ето защо те са моят начин на живот. А усещането да бъдеш първи, не може да се опише с думи, то трябва да се изживее. Особено, когато гледаш  българският флаг как се издига над другите, очите няма как да не се напълнят със сълзи. В гърдите тупти сърцето, гърлото е стегнато, а краката омекват от цялата емоция…

От колко време се занимаваш с танци и как реши да започнеш?

Винаги съм можела да танцувам. Като малка много ме искаха балерините казваха, че съм идеална за балет. Но професионално с танци се занимавам от двадесет години. Всичко започна с един отворен прозорец на кварталното читалище. От там се носеше ритъмът на самба и един мъжки глас, който бореше на учениците си в музика… Така влязох през прага на тази магия и не съм излизала.

Сигурна съм, че цялата магия и мистика  на танца са уникални сами по себе си. Доста любопитна ми е темата за мандала, понеже знам, че ти практикуваш и това.  Какво представлява всъщност и как се изпълнява?

Мандала е много красива, силна женска практика, която събужда вътрешната Богиня. Сбъдва чудеса, дава спокойствие и хармония. Представлява описването на спирали и осмици с ханша. Знакът на безкрайността, ни свързва с нашия женски център и Вселената. Събужда нашата женственост, сексуалност, грациозност, свързва ни с енергийния поток и извора на женско начало и виталност.

Кой може да се запише в твоята школа? Има ли определена възрастова граница за танците? И къде се провеждат самите тренировки?

Знаете ли, за танците няма възраст. Точно затова всеки може да се запише и е добре дошъл в нашето голямо семейство. То вече се разраства в три града, в България. В момента водя тренировки в Пловдив, където след лятната ни ваканция с нетърпение ще се върнем в залата. Имам клиентки от цял свят, както и онлайн платформа, където особено голям интерес има от Америка. Там знаем, че повечето от хората са депресирани и имат нужда точно от психолог. Те имат такива школи, но нямат кадри и специалисти, които да съчетават танците и психологията. А хората определено се нуждаят точно  от това, което аз правя. Тяхното хапче е танцът! Голям интерес, предизвикват уебинарите с четирите стихии. Те съдържат лекционна част, медитация и свързване с дадената стихия, чрез танца. Това е модерен метод, който сама съм изградила и се гордея с него. Много е ценно да съчетаеш ум, душа и тяло. Проецесът не е лесен и си е истинска психотерапия, но през танца. Това не натежава, а напротив, дори зарежда и освобождава. И те неусетно преминават, през целия терапевтичен процес. Имам покани от Англия, Кипър, Миконос, както и други държави да се включа в международни коуч платформи. Защото това, което правя няма аналог, танцотерапията я няма нито в България, нито навън. Съчетанието от танци и терапия от психолог, това е нещото, което търсят хората.

Прекрасната Галина с момичетата от школата.

Нека обърнем внимание и на огънят, една друга твоя стихия. Ти доста добре боравиш с него. Той, като елемент от танците ли е?

Като сертифициран треньор на Happy Woman Academy на Наталия Кобилкина, правя доста интересни уебинари. Като например: “Как да се свържем с четирите стихии”? Огънят е моята стихия, аз съм родена под огнен знак. Асцендентът ми също е огнен, затова боравя толкова добре с тази стихия. В нея съм 100% себе си. Това се асоцира с действието, волята, личната сила и креативността. Най- силната дарба на огъня е, че може да вдъхновява. Той е лидер, показващ  истинско пионерство на останалите и те го следват с удоволствие и вяра. Те знаят, че той е победител. Всички йерархични системи са основани на огъня. Той е емоционален, доминантен, запомнящ се.. Веднъж да се появи и ще го помнят цял живот. Всъщност описвам себе си.. Затова и този уебинар е най- купуваният. На него направих една страхотна медитация за по- дълбоко свързване със стихията на огъня и едно прекрасно огнено танго. На него танцуваме, около запалена свещ и много други огнени танци и ритми.

Колко време и усилия се изискват, да се научим да танцуваме с горящи факли в двете ръце?

Танцът ми със запалени “ръкавички” от огън, беше много зрелищен за всички. Ако не се страхува човек, не отнема много време да се научи на това. Но първо трябват тренировки без огън, така тялото свиква с движенията.

Освен, че можем да поддържаме фигурата си с танците, какъв вътрешен баланс, бихме постигнали, чрез тях?

Чрез танците наистина можем да постигнем всичко. По- горе вече споменах, че добрата форма и настроение, далеч не са всички ползи от танцуването. Когато човек танцува, той може не само да се зареди, но и да премахне негативната емоция. Музиката влияе на сетивата ни. По този начин, чрез танцът, постигаме своя вътрешен баланс и хармония.

Кое е любимото ти нещо, без което не можеш?

Ако има нещо, без което не мога, това е общуването ми с хората. Аз съм много комуникативна и социална. Обожавам да виждам искрата в очите на хората, когато танцуват с мен. Това е моята нестихваща мотивация да продължавам все по- напред.

Бъди винаги толкова готина и позитивна! Не спирай да радваш хората и още много  професионални успехи ти пожелавам!

Аз пожелавам на вашите читатели да бъдат много здрави. Никога да не спират, да се усмихват и да танцуват. Защото, който танцува, зло не мисли. Освен това, танцът дава всички хормони на щастието – нека бъдат щастливи!

 


 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GiveawayТова е Fashion Guide by Ilyanovdess

Не пропускай този шанс и грабни тази книга безплатно!