Шипката присъства все по- често в хранителните добавки. Вижте защо е толкова полезна и кога не трябва да я консумирате.


Шипката е много полезен плод и едва ли има човек, който да не е опитвал вкуса и. Тя е вид диворастяща роза, която има малки червени плодове. Именно тях използваме за консумация. Цъфти от май до юли а плодовете и може да консумираме през късната есен и зимата. В последно време присъства в най- различни хранителни добавки, сокове, козметични продукти, комбинирани витамини и др.

Все повече хора прибягват до чудните и свойства за подсилване на имунната система. Най- често от нея се приготвя чай. За целта ви  трябват една-две супени лъжици шипки, които заливате с гореща вода. Отварата тярбва да постои около час и след това може да се консумира. Всеки път трябва да сменяте старите плодове с нови. Никога не използвайте едни и същи за направта на чай.

Други благоприятни свойства на шипката са нейното антибактериално действие, което предпазва от вируси и инфекции. Подобрява функциите на ендокринните жлези и влияе благоприятно върху храносмилането. Също така е мощен антиоксидант и пречиства организма от токсини и помага при грип и настинка.
За хората с бъбречни проблеми отварата от шипка е много добро решение.

Високото и съдържание на витамин С я прави още по ценна за здравето. Богата е и на витамин А, В, Е, рибофлавин, магнезий, калций, калий и др. В този на пръв поглед малък плод има повече каротен отколкото в морковите. Това е още една предпоставка да се консумира по време на бременност или кърмене.

Всяко нещо, колкото и полезно да е не трябва да бъде използвано прекомерно. Същото се отнася и за шипковите плодове.

Консумацията им не се препоръчва при хора с язви на стомаха, дванадесетопръстника или различни форми на гастрит. При сърдечни проблеми,  тромбози и хипотония не използвайте каквито и да било продукти от шипка. Понякога прекомерното съдържание на аскорбинова киселина може да повлияе неблагоприятно и на емайла на зъбите. Затова консумирайте всичко според вашето здравословно състояние или след консултация с лекар.

Изображения:pixabay.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GiveawayТова е Fashion Guide by Ilyanovdess

Не пропускай този шанс и грабни тази книга безплатно!