За ползите и вредите на солта


Приятели, днес е време да си поговорим за една много интересна тема. Това е солта и как тя въздейства на нашият организъм. Има  различни мнения по въпроса. Някои хора тотално я отричат и смятат, че е вредна. Други не сядат на масата без солницата да е до тях. Истината е някъде по средата. Всъщност всяко нещо в умерени количества не вреди. Преди време, когато бях ограничила приемът на сол и имах, чести световъртежи, моята докторка ми каза. “Хапвай повечко солено, за да се нормализира кръвното ти, защото е много ниско.” Така, че при такива случаи се налага, да си хапваме солени неща, но без да прекаляваме.

Както знаем солта или както я наричат натриев хлорид (NaCl), е богат източник на натрий. Също така съдържа и йод, което я прави необходима при някои хора. Казвам някои, защото при много заболявания, не е добре да се приема много сол. В някои случаи дори не се препоръчва, но това е строго индивидуално.

Всеизвестно е, че солта задържа вода в организма и увеличава теглото. Повишава се и кръвното налягане и за тези, които имат артериални и сърдечни проблеми може да бъде доста сериозно. Те определено трябва да внимават по колко сол приемат. Ако всекидневно се прекалява е доста вредна за мозъкът, за бъбреците и за зрението, също така.

За здрави хора, дневната препоръчителна  доза е три грама, повече не е желателно да консумирате. Разбира се това не означава,че трябва да готовите съвсем безвкусно. Може да слагате сол в яденето, но в умерени количества. Най-добре е да ограничите храните, като чипс, семки, фъстъци, ядки, които са доста солени. Може да замените готварската такава със солта от целина или чесън. Морската и йодираната, също са варианти и заместители. Но знайте, че пак всичко трябва да бъде в умерени количества.

 

Изображения в статията от :pixabay.com

 

Обещала съм да продължавам да отговарям на вашите въпроси, затова ето някои от тях тук. Благодаря за милите думи, страхотни сте!

1.Сайтът е страхотен, още по -интересен е, кога ще има статия за разкрасителните процедури? Вася

Здравей Вася, много благодаря, че следиш всичко, разбира се ще има статии и не само за разкрасителни процедури, а за всичко останало.

2.Здравейте, прекрасни статии, следя ви винаги. Колко усилия се изискват, за да напишете една такава? Мери

Здравейте, радвам се, че съм успяла да ви докосна с всичко, което правя. Работя доста и се получават нещата, всичко изисква време.

3.Имаше информация за корона вирусът тук в сайта. Вас самата страх ли ви е от това и как се предпазвате? Стефан

Да, разбира се, че се предпазвам, спазвам всички мерки за сигурност. Съвсем нормално е това, всеки трябва да го прави.

4.Готварските рецепти и интервютата са много интересни поздравления! Анелия

Благодаря, продължавайте да следите всичко, винаги има нещо ново.

5.Ilyanovdess е много интересен сайт и хубавото е, че има развлекателна тематика. Говорите за мода, красота и не натоварвате вашата аудитория с тежки теми. Катя

Разбира се, това е нужно на хората смятам, че живеем в не лек свят. Животът е не лесен и едно подобно четиво би разнообразило ежедневието на хората. Хубав ден на всички!

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GiveawayТова е Fashion Guide by Ilyanovdess

Не пропускай този шанс и грабни тази книга безплатно!